Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΑΣΩ : Γιατί Βόλεϊ;


Για ποιούς λόγους να επιλέξει κάποιος το βόλεϊ; 

     Το βόλεϊ είναι ένα εκπληκτικό παιχνίδι. Ο επιθετικός προσδιορισμός «εκπληκτικό» δεν προκύπτει μόνο από τη λαχτάρα του αθλούμενου να «σώσει» μια μπάλα ή να επιτεθεί πραγματοποιώντας ένα δυνατό άλμα, αλλά κυρίως από τη μεγαλειώδη συνεργατική φύση που το χαρακτηρίζει. Οι μικροί και μεγάλοι μαθητές μαθαίνουν από πολύ νωρίς να συνεργάζονται αφού μέσω αυτής της συνεργασίας θα προοδεύσουν, θα παίξουν καλύτερα και κατά συνέπεια θα διασκεδάσουν πιο πολύ!
      Αν πραγματοποιήσουμε μια αναλυτικότερη προσέγγιση θα διαπιστώσουμε πολλά ακόμα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του που το τοποθετούν ως κορυφαία αθλητική επιλογή ενασχόλησης:
·                                   Είναι ασφαλές, αφού οι κανονισμοί του δεν επιτρέπουν σωματική επαφή με τον αντίπαλο και ο αγωνιστικός χώρος που παίζεται είναι καθαρός από εμπόδια.
·                                   Βελτιώνει το νοητικό επίπεδο των αθλητών, αφού οι αποφάσεις τους σε κάθε αγωνιστικό επεισόδιο (φάση) λαμβάνονται σε κλάσματα του δευτερολέπτου την ώρα που η μπάλα «ταξιδεύει» στον αέρα.
·                                   Είναι μοναδικό να γυμνάζει αερόβια, αναερόβια και πολύπλευρα τους αθλητές.
·                                   Συντονίζει απίθανα χέρι και μάτι (hand-eye coordination), λειτουργία χρήσιμη στη καθημερινότητα κάθε παιδιού.

     Για τους παραπάνω, αλλά και πολλούς άλλους λόγους, το βόλεϊ είναι από τις πιο αγαπημένες αθλοπαιδιές στο σχολείο και βασική επιλογή των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής, ιδίως δευτεροβάθμιας βαθμίδας. Άλλωστε, πλήθος μελετών έχουν αποδείξει τη συμβολή του βόλεϊ στη συνολική ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών, προτείνοντας το ανεπιφύλακτα ως εκπαιδευτικό «εργαλείο» με μεγάλη αξία.

Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει κάποιος να παίζει βόλεϊ;

     Όλες οι ηλικίες είναι κατάλληλες για να αποφασίσει κάποιος να ξεκινήσει τη δραστηριοποίηση στο άθλημα. Στη διάρκεια της καριέρας μου έχω καλωσορίσει στα γήπεδα από παιδιά προνηπιακής ηλικίας έως ηλικιωμένους που το λέει η καρδιά τους.     Ιδανικά προτείνεται η γνωριμία με το άθλημα στις πρώτες τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (6-7 ετών) αρκεί να έχει δομηθεί ένα κατάλληλο περιβάλλον υποδοχής και οι εκπαιδευτικοί να έχουν προσαρμόσει τα αθλητικά τους προγράμματα για αυτές τις ηλικίες. Είναι σημαντικό οι τεχνικές να περνούν στα παιδιά με παιγνιώδη τρόπο, να χρησιμοποιείται ειδικό αθλητικό υλικό, να υπάρχει πλήρης αντιστοιχία παιδιών και μπαλών και ο αγωνιστικός χώρος να είναι γεμάτος χρώματα και κινητικές προκλήσεις.

Το μυστικό της χαράς     Η ανακάλυψη της ομορφιάς του αθλήματος έρχεται προοδευτικά και δημιουργεί πλήθος συναισθημάτων. Η απόλυτη ευχαρίστηση όμως συναντάτε όταν με τη πάροδο του χρόνου και μετά από έναν αριθμό μαθημάτων με τη βοήθεια των τεχνικών επιτυγχάνεται η διατήρηση της μπάλας στον αέρα που είναι και η πεμπτουσία του αθλήματος.      Ο Δ.Α.Σ. Ωραιοκάστρου είναι ένας Σύλλογος αναγνωρισμένος  από την Ε.ΠΕ.Σ.Θ. , από την Ε.Ο.ΠΕ. και από την  Γ.Γ.Α.  
         Συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Ε.Ο.ΠΕ.  στην Α’2 εθνική κατηγορία καθώς και στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα της Ε.ΠΕ.Σ.Θ. με το τμήμα των ΝΕΑΝΙΔΩΝ , στο πρωτάθλημα ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ με δύο (2) τμήματα και σε εκείνο των ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ με τρία (3) τμήματα.

      Το Δ.Α.Σ.Ω. πρωτοπορεί  και  από φέτος θα δημιουργήσει  ειδικό, ολιγομελές τμήμα πασαδόρων με την προπονήτρια-αθλήτρια πασαδόρο Μπαχτσεβάνη Νάσια υπό τη επίβλεψη του προπονητή της γυναικείας ομάδας Γεωργιάδη Γιώργο.
Μετά την ανάδειξη του λίμπερο της Εθνικής Νεανίδων που προέρχεται από τον σύλλογο μας , στις προθέσεις του συλλόγου μας είναι να δημιουργηθεί και ειδικό τμήμα λίμπερο.

       Στην πόλη μας δυστυχώς υπάρχουν και σύλλογοι οι οποίοι δεν είναι αναγνωρισμένοι από  καμία ένωση ,ομοσπονδία πόσο μάλλον από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ)  , στερούνται δηλαδή κάθε νομιμότητας , και οι αθλητές του δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε κανένα πρωτάθλημα. Μόνο στόχο έχουν την απαξίωση του αθλήματος και την πρόσκαιρη είσπραξη χρημάτων , παραπλανόντας τους ίδιους τους γονείς , με κίνητρο την δήθεν χαμηλή ετήσια συνδρομή.

      Σύντομα θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα προπόνησης  όλων των τμημάτων .

Πληροφορίες στα γραφεία μας:   Δευτέρα – Παρασκευή  17:00- 21:00
     
Τηλέφωνο   Γραφείου : 2310 69 43 48 

Τηλέφωνα  Προπονητών:

·             Γεωργιάδης                Γιώργος          6944 30 78 23
·             Παπαγιαννάκη           Έλλη               6973 88 63 96
·             Μπαχτσεβάνη            Νάσια              6941 55 46 19
·             Κοτέογλου                  Μαρία             6944 51 33 22   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου